PH03449 Purple Sunset

Phalaenopsis als volhouder

Knopvalgevoelig tijdens transport

Sterk, langbloeiend, onderhoudsarm. De Phalaenopsis is geliefd om deze eigenschappen. Maar net als andere planten, is hij gevoelig aan ethyleen, een natuurlijk hormoon dat onder stresssituaties knopval induceert. Deze reactie is een overlevingsmechanisme waarmee de plant zijn energie efficiënter verdeelt. 

Transport is een typische situatie waarin plantjes uitgedaagd worden. Zeker rassen die niet stressbestendigbestendig zijn. Komt daar nog bij dat ze vaak op het gevoeligste moment, namelijk met één of twee knoppen open, op transport staan. Wanneer stressgevoelige rassen na dagen in duisternis in het winkelpunt arriveren, verliezen ze knopjes en zijn ze dus minder aantrekkelijk. Iets wat je als kweker natuurlijk liever vermijdt.

Ethyleenblockers aan banden

Om knopval te voorkomen worden in de praktijk nog vaak ethyleenblockers toegediend. In het licht van een duurzaam kweekproces, is dat niet onze manier om knopval te verhinderen. Bovendien worden ethyleenblockers binnenkort aan banden gelegd. In Nederland is dat al het geval vanaf het voorjaar 2024. 

Strenge selectiecriteria

Hoe wij knopval voorkomen? Door jarenlang strenge controles en testen uit te voeren bij elk preproductieras. Ondertussen beschikt Microflor over een assortiment Phalaenopsis waarvoor geen ethyleenblocker meer nodig is, zelfs bij rauw uitleveren en lange transport. ⁠

Om knopvalgevoeligheid te testen, simuleren we de stressvolle condities van een transport. Op het meest gevoelige moment, dus bij één knopje in bloei, zetten we de planten zeven dagen in een donkere ruimte, zonder water en met een temperatuur van 17 à 18 °C. Vervolgens bekomen ze in normale omstandigheden. Na enige tijd checken we het resultaat. Hebben ze schade geleden, dan zal dat op dat moment merkbaar zijn. Het meten van de knopvalgevoeligheid gebeurt via een gedetailleerde berekening die aangeeft of het ras voldoet of niet. Wanneer een ras net onvoldoende scoort, bekijken we of het een stap vooruit is ten opzichte van vergelijkbare rassen.
We herhalen deze testen een aantal keer. Is de plant van nature stressbestendig genoeg, dan nemen we het ras op in ons assortiment. 

Flexibel uitleveren

Wat dat voor jou als kweker betekent? Het maakt niet uit in welk bloeistadium je de planten uitlevert. Je moet niet meer wachten tot de knoppen 50% in bloei staan en de gevoeligheid daalt. Zelfs in hun meest kwetsbare periode, kunnen de plantjes op transport. 

Benieuwd naar de rassen uit ons assortiment die deze strenge knopvaltest met glans doorstaan? Contacteer ons Sales Team zodat we een overzicht kunnen bezorgen afgestemd op jouw assortimentsstrategie. 

Tien weken houdbaar als streefdoel

Na transport is het de bedoeling dat de Phalaenopsis langdurig schittert in de retail en bij de klant. Gemiddeld verleidt hij klanten met de belofte van tien weken bloei. Ook voor ons ligt daar de lat. Al zijn onze testcriteria strenger dan de traditionele testen. Onze maatstaf? We rekenen vanaf het eerste knopje in bloei tot dat aan de dag waarop een eerste bloem verwelkt. Bij klassieke testen is 50% uitbloei de graadmeter. Een minder streng criterium, dus. 

Tien weken bloei is het streefdoel, maar een aantal van onze rassen doen het nog beter. Enkele recente nieuwkomers in ons assortiment met meer dan 15 weken bloeitijd zijn:

  • PH03285 Lovely Liv
  • PH03487 Purplelicious
  • PH03904 Popping Party
  • PH04031 Marzena
  • PH04162 Lovable Luz
  • PH04323 (naam nog onbekend) 

Knopvalgevoeligheid en houdbaarheid als criteria

Knopvalongevoeligheid én houdbaarheid zijn noodzakelijke voorwaarden om uit te leveren. De plant mag dan hoog scoren op productiviteit, groei, de gewenste kleur enzovoort, maar als hij in herhaaldelijke test knopjes afstoot en ons streefdoel van tien weken bloei niet haalt, dan nemen we dit ras niet op in ons assortiment.

Heb je hulp nodig bij de samenstelling van je assortiment? Laat Microflor je adviseren. Wij weten perfect welke rassen ongevoelig zijn aan ethyleen en welke rassen lang hun gratie behouden. Vraag het aan je accountmanager.