Van kleine vonk tot groot vuur: hoe planten veredelen een passie is

Wat kleinschalig begon op een kamertje, groeide uit tot een passie van formaat. Maak kennis met Pieter Colpaert, Research & Development Manager bij Microflor, en ontdek hoe hij het veredelen van planten tot een ware kunst verheft.

Papa, bio-ingenieur en veredelaar. Pieter is van vele markten thuis. Maar dé rode draad in zijn leven? Planten en bloemen. Van cactussen verzamelen tot orchideeën veredelen; Pieters verhaal spreekt tot de verbeelding van elke plantenliefhebber.

Hoe het begon

“Al van jongs af aan was ik door planten gebeten”, vertelt Pieter. “Het begon op mijn veertiende. Tijdens een les op school kregen we een opdracht in verband met cactussen. Dat boeide mij zo dat ik prompt een eigen verzameling aanlegde. Een mooie bonte verzameling van allerlei soorten, op mijn kamertje thuis. Toen al begon ik te experimenteren: verzorgen en verpotten, dag na dag zag ik mijn cactussen groeien en bloeien. Een plezier om te zien! Maar het bleef niet bij die ene plant. Gaandeweg begon ik mij ook toe te leggen op andere gewassen. Van het één kwam het ander en voor ik het wist begon ik zelf kleine veredelingsprogramma’s uit te werken.”

“De kiem was natuurlijk gelegd”, gaat Pieter verder. “De keuze om later iets met planten te gaan doen, lag nu wel voor de hand. En zo vatte ik na de middelbare school de studies bio engineering aan. Op de Universiteit van Gent kon ik mij verder uitleven.”

Microflor, een nieuwe fase van verdieping

In 2011 ging Pieter van start bij Microflor, eerst als productieverantwoordelijke op de veredelingsafdeling, en later als veredelingsverantwoordelijke. “Bij Microflor kon ik mijn hart verder ophalen”, vertelt hij. “Het veredelen van planten is hier geen ‘werk’, maar een missie. Elke dag zijn we bezig met het nastreven van nieuwe doelstellingen. Uit welke planten willen we nieuwe eigenschappen halen? Welke rassen gaan we combineren? En vooral: hoe kunnen we onze orchideeën en andere gewassen nóg mooier en sterker maken? Het is een continu proces dat ons elke week interessante combinaties en resultaten oplevert.”

Omringd door een toegewijd team

Pieter staat er natuurlijk niet alleen voor, en stuurt een 10-koppig team aan. “Elke Microflor-medewerker is gepassioneerd door zijn of haar vak en geeft elke dag het beste van zichzelf”, klinkt het. “Net als ikzelf zijn ze steeds op zoek naar het neusje van de zalm. En dat past perfect binnen de filosofie van Microflor. Onze focus ligt op het kweken van krachtige planten; we gaan uitsluitend voor sterke kwaliteitsbloemen en productieve rassen die vlot tak geven. En die mooie resultaten behaal je alleen als je je met hart en ziel inzet.”

“Onze focus ligt op het behalen van krachtige planten; we gaan uitsluitend voor sterke kwaliteitsbloemen en productieve rassen die vlot tak geven.”

Een open vizier creëert vernieuwing

Uiteraard gaat het team verder dan het behalen van de doelstellingen. “Bij Microflor houden we onze ogen constant open voor het onverwachte. Want soms zit het geluk in een klein hoekje en botsen we op toevallige ontdekkingen. Dat levert dan verrassende resultaten op: van een nieuwe kleur tot een volledig nieuw ras.”

“Dankzij die open instelling kennen we bij Microflor een continue stroom van innovatie. En dat is goed nieuws voor onze klanten, want zo kunnen ze altijd kiezen uit een ruim aanbod van de beste bloemen en planten”, besluit Pieter.

Vragen over Microflors passie voor veredeling? Neem gerust contact met ons op.